Dnia 7 kwietnia 2016 r. klasy O- III uczestniczyły w realizacji projektu „Kuchnie świata”. Wychowawcy klas wraz z dziećmi przygotowywali plakaty z opisami typowych dla wybranych krajów potraw. I tak poznaliśmy specyfikę kuchni: greckiej, włoskiej, niemieckiej, ukraińskiej, hiszpańskiej, tureckiej, czeskiej oraz polskiej.
Rodzice oraz dzieci pod opieką pani Izy Polańskiej oraz Małgosi Zawiejskiej na specjalnie przygotowanych stołach przygotowali do degustacji typowe dla swych krajów potrawy. Dzięki temu dzieci mogły posmakować gruzińskiej chałwy, francuskich naleśników, greckich oliwek oraz tzatziki. Przez żołądek dowiedziały się ,że świat różni się kulinarnie, lecz łączy ludzi na całym świecie. Podczas prezentacji i degustacji potraw towarzyszyli nam goście ze Stowarzyszenia SEMPER AVANTI, którzy przyjechali do nas z Gruzji, Armenii, Azerbejdżanu, Włoch i Francji.