Jadłospis
Uwaga
zmiana godzin wydawania obiadów od 01.09.2019 r.
Dla klas, które kończą zajęcia po godzinie 5-ej lekcyjnej - obiady będą wydawane od godziny: 11:30
W dni:
Poniedziałek- klasa 1A
Wtorek - -
Środa – klasy 1A, 2A, 2B
Czwartek – klasy 1B, 3A, 3B
Piątek - klasy 1B, 2A, 2B
Z poważaniem
Intendent
Bieryt Beata
Data |
Śniadanie |
I Danie |
II Danie |
21.10.2019 Poniedziałek |
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (7). Kanapki z wedliną i warzywami (1,7) Herbata owocowa |
Zupa czerwonej soczewicy na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki.(7,9) |
Makaron z serem i musem truskawkowym (1,3,7) Śliwka Kompot jabłkowy |
22.10.2019 Wtorek |
Bułka z masłem ,serem żółtym i warzywami (1,7) Kawa zbożowa na mleku (7) |
Zupa Zajączkowa z makaronem na wywarze mięsno-warzywnym (1,3,7,9). Chleb mieszany.(1) |
Kasza jęczmienna Gulasz wieprzowy (1,7) Surówka- bukiet warzyw na parze posypany sezamem Kompot wiśniowy |
23.10.2019 Środa |
Zupa mleczna z kasza manna (7) Kanapka z masłem, wędliną i ogórkiem(1,7) Herbata czarna |
Zupa szczawiowa na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki.(7,9) Chleb mieszany. (1). |
Ziemniaki z koperkiem Kotlet mielony (1,3,7) Surówka-kapusta pekińska z marchewką (1) Herbata ziołowa |
24.10.2019 Czwartek |
Zupa mleczna z płatkami orkiszowymi(7) Kanapka z masłem, serem żółtym i pomidorem (1,7) Herbata miętowa |
Zupa minestore na wywarze miesno-jarzynowym (1,7,9) Chleb mieszany (1) |
Ryz paraboliczny Ryba w sosie pomidorowo- paprykowym (1,7) Surówka- kapusta czerwona z jabłkiem. |
25.10.2019 Piątek |
Zupa mleczna z płatkami owsianymi (7). Kanapki z masłem i rzodkiewką , ogórkiem.(1,7) Napój z sokiem porzeczkowym |
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z natką.(3,7,9) Chleb mieszany (1) |
Ziemniaki z koperkiem Stek w sosie cebulowym (1,3,7) Surówka- buraczki zasmażane.(1) Napój malinowy |
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten( pszenica, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe, i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki 13. Łubin ( produkty przygotowane na ich bazie 14. Mięczaki ( produkty
przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, sól morska – jodowana(certyfikowana)pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kmin rzymski, tymianek, lubczyk, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, curry, zioła do zup, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Do każdej zupy dodawany jest chleb mieszany.