Kto nie lubi słodkości? Dzieci lubią, ale nasze dzieci wiedzą, że je się je tylko od czasu do czasu, żeby zachować zdrowie. W oddziale przedszkolnym przyszedł czas, by dzieci poznały, jak wykonać czekoladę. Posmakowały jej składników: cukru, oliwy, kakao, wody i dżemu z osobna. Pilnowały, by nie użyć składnika, na który ktoś ma alergię.
Zmieszały cukier z kakao i oliwą. Dowiedziały się, dlaczego te składniki powinno się łączyć na ciepło. Pyszną czekoladą posmarowały wafle ryżowe dodając na wierzch nieco dżemu. Okazało się, że taka czekolada jest tak samo smaczna jak kupiona w sklepie, a kto może i lubi pić mleko, może popić nim ten smaczny deser. Przy jedzeniu trzeba jednak było uważać na "wąsy" z ... półpłynnej czekolady. Poznawanie świata może być smaczne i zdrowe. Polecamy!
Dzień czekolady